тел: +86 755 2357 1734

моб: +86 189 2287 9832

Електронна поща:

Поискайте оферта
Технически център

У дома - Управление на проекти - Технически център - Термореактивни форми Въведение

Термореактивни форми Въведение

03. 09, 2022

Best Times Mould също е специализирана в SMC/BMC/GMT/LFT форми за повече от десет години.


SMC (смес за листови форми) е смес от полимерна смола, пълнители за вложки, подсилващи влакна, катализатор, пигменти, стабилизатори, освобождаващи агенти и сгъстители. Производството на SMC е непрекъснат процес на линия.


Този процес произвежда високоякостни, сложни части в голямо разнообразие от размери. Съчетаните метални матрици са монтирани в хидравлична преса за формоване. Материалният заряд се поставя ръчно или роботизирано във формата; нагрятите половини на матрицата се затварят и се прилага налягане до 2000 psi. Времето на цикъла варира от една до пет минути, в зависимост от размера и дебелината на детайла. Могат да бъдат формовани елементи като ребра, глави и вложки.


Компресионно формованите части от фибростъкло се характеризират с размер и форма на мрежата, две отлични завършени повърхности и изключителна повторяемост от част до част. Разходите за подрязване и довършителни работи са минимални.


Покритията в матрицата и вакуумната система в инструмента са налични за подобряване на способността за боядисване на повърхността, елиминирайки необходимостта от грунд.


Цветните съединения могат да бъдат персонализирани.


Предимството на SMC формовъчните части е както следва:

1. Добра стабилност на размерите, включително отлично термично съпротивление.

2. Пигментируем за формован цвят, най-добър външен вид с текстура на мухъл.

3. Отлично задържане на свойства в студена и гореща среда.

4. Подходящ за използване на открито в приложения, включващи излагане на UV и вода.


Формата BMC (насипно формовъчна смес) използва термореактивна пластмаса, съставена от полимерна смола, различни пълнители за вложки, армировка от влакна, катализатори, стабилизатори и пигменти, които образуват вискозен. Той е силно напълнен и подсилен с къси влакна.


BMC се предлага в насипни торби, както и под формата на охлюв. Операцията на смесване може да се извърши по няколко начина. Има три метода за комбиниране на стъкло с паста: непрекъснат винтов миксер, миксер с лопатки сигма и миксер с ножове за плуг. Избраният процес зависи от специфичните свойства на продукта, формата и обема на продукта.


В зависимост от крайното приложение, съединенията са формулирани за постигане на строг контрол на размерите, устойчивост на пламък, висока диелектрична якост, устойчивост на корозия и петна и стабилност на цвета. Неговите отлични характеристики на течливост правят BMC матрицата подходяща за голямо разнообразие от приложения, изискващи прецизност в детайлите и размерите. Материалът се предлага в голямо разнообразие от цветове.


Освен това, BMC матрицата е подходяща както за формоване под налягане, така и за леене под налягане. Компресирането на BMC се използва за производство на сложни компоненти като електрическо оборудване, автомобилни компоненти, корпуси за електрически уреди и инструменти в големи индустриални обеми.


GMT е термопластична пластмаса, подсилена със стъклени матове, вид смес за формоване на листове с термопласт, подсилен с влакна. Произвежда се върху огромни ламинатори, като се използва термопластична смола и една или повече форми на армировка. Процесът дава лек, частично консолидиран, полуготов композит под формата на лист. Повечето форми се произвеждат с ширина от 1300 мм до 1400 мм. Въпреки това, някои по-нови форми са направени с по-големи, но собствени ширини. Листовият материал може да бъде нарязан по размер, за да отговаря на разположението в инструмента за специфично приложение, а също така може да включва декоративна или функционална повърхност, ламинирана от едната страна. GMT матрицата прави възможно производството на големи части с ниски разходи за инструменти и бързи цикли чрез формоване под налягане. Възможността за консолидиране на части предоставя възможност за допълнително намаляване на теглото и разходите.


Предимството на частите на матрицата GMT: използване на регенерирано, ниско налягане на формоване, дълъг период на съхранение, кратък цикъл на оформяне, висока производствена ефективност.


GMT матрицата се използва най-вече в автомобилостроенето и строителството, химическата промишленост, опаковките, спортното оборудване и др.


LFT е насипен формовъчен материал, който включва непрекъснати нишки от влакна, минаващи по цялата дължина на пелетата, което позволява на тези материали да покажат едновременно подобрения в здравината, твърдостта и устойчивостта на удар в широк температурен диапазон.


Междувременно D-LFT (Термопласти с директни дълги влакна) се предлага за леене под налягане или компресия. Повечето D-LFT системи захранват стъклото в двушнеков екструдер (TSE), където се нарязва от винтовете, докато се смесва с разтопен полимер и добавки, които са дозирани отделно. За да подобрят повърхността, някои системи използват ножове за предварително нарязване на ровинга преди влизане в TSE. Този метод обикновено дава по-късо влакно,докато директното подаване на ровинг произвежда дълги влакна и дава части с по-високи структурни характеристики.


Предимството на матрицата D-LFT е, че тя може да намали производствените разходи чрез елиминиране на полуготови продукти и логистични усилия и да увеличи гъвкавостта на производството.


Имаме успешен опит в производството на различни видове форми за:

· Авточасти: Броня, капак на двигателя, шаси, преден панел, врата на камиона, арматурно табло, абажур, дъска за крака, калник и др.

· Комуникационни и електрически уреди: Кутия за електромер, кабелна разклонителна кутия, трансформираща и разпределителна кутия, климатик, сателитна антена и др.

· Санитарни и кухненски съдове: Вана, умивалник, мивка, таван, шаси, табла и др.

· Врата: Имаме уникален опит в изработката на SMC/MDF/HDF матрица на вратите с дървесни зърна.

· Транспорт: Моторна лодка SMC, железопътна рамка SMC, седалка за влак, покрив, рамка на прозорец и тоалетна и др.

· Конструкция: Резервоар за вода, септична яма и др.

Етикети: SMC Tuck Roof Mould Китай, Производители, Доставчици, Фабрика, Персонализирани, Цитати, Произведени в Китай, Форма за авточасти, BMC Форма, Форма за санитарен фаянс, Форма LFT, Форма за влак и високоскоростна железница , SMC Mould, Motorboat Mould, Doorskin Mould, SMC Seat Mould, New Energy Car Mould, Китай листови форми, Китай BMC, Китай насипно формовъчна смес, Китай LFT Mould (термопласти с дълги влакна), Китай GMT Glass Mat, подсилени термопласти. Термореактивна форма Китай