тел: +86 755 2357 1734

моб: +86 189 2287 9832

Електронна поща:

Поискайте оферта
Технически център

У дома - Управление на проекти - Технически център - Видове инжекционни форми

Видове инжекционни форми

03. 09, 2022

Има много видове шприцформи и инструменти, които се използват днес, като форми с две, три плочи и матрици. Формите с две и три плочи се използват по-често за тежки стенни и неопаковъчни продукти. Както студените, така и горещите системи се използват за форми с две и три плочи. Всички стекови форми използват горещ колектор за пренасяне на стопилката към кухините. Всеки компонент на матрицата трябва да бъде машинно обработен и завършен до точни размери с много строги допуски и трябва да бъде термично обработен, за да може да издържи на много високи налягания на инжектиране и скоби. Инжекционните форми са най-скъпите форми, използвани в обработката на пластмаси с много дълги срокове за изпълнение, необходими за тяхното проектиране и производство. Всяка шприцформа трябва да бъде тествана и отстранена, за да се докаже системата за изхвърляне, охладителната и/или отоплителната система и работните компоненти, преди да бъде пусната в производство.


Формата за шприцване с две плочи има само една разделителна линия. Ако се използва плъзгач, той е свързан към формования продукт и изисква ръчно отстраняване и отделяне след изваждане на детайла. Този тип шприцформа е най-евтината за производство и обикновено се използва за части с относително прости геометрии.


Видове шприцформи


Триплочата шприцформа има две разделителни линии, една за системата от плъзгачи и една за формования продукт. Когато шприцформата се отвори, плъзгачът автоматично се отделя от продукта, за да се позволи отделно боравене. Това елиминира необходимостта от ръчно разделяне и отстраняване, а системата за леене и плъзгач може да се подава директно към система за рециклиране. Този тип матрица е по-скъпа от матрицата с две плочи.


Видове шприцформи


Комплектовка за шприцване може да бъде на две, три или четири нива. Предимството на стековата матрица е, че тя обикновено може да произвежда по-голям брой продукти в сравнение с дву- или трипластова форма, използваща същия тонаж на машинна скоба. Недостатъкът е, че изисква формовъчна преса с много по-голям отвор за дневна светлина, за да се приспособи към височината на формата. Този тип шприцформа е много по-скъпа и отнема повече време за изграждане. Формите за три нива са много нови, а формите с четири нива съществуват от по-малко от пет години. Индустриите за млечни контейнери и капаци обикновено използват стек форми. Четирите нива са обичайни за капаците, а двустепенните са обичайни за контейнерите.


Видове шприцформи